בצל מתוק תנאי גידול – צמח גאופיט , המוכר גם בשם בצל לא חריף, בצל מתוק צמח ריחני צמח דו שנתי תדיר, הבצל מת אך הבנות ממשיכות ובמידה ולא שולפים מהקרקע הם גדלים בתור קולוניה, יכול לגדול תנאי אקלים ים תיכוני, סובטרופי, ממוזג או מדברי, הגדל באיזור עמידות לקור 3-11
עלים אכילים בצבע ירוק בהיר עד כהה, תלוי זן ובחשיפה לשמש, עלים ארוכים בצורת חרוט העלים חלולים, העלים הצעירים גדלים מהמרכז, טעמם עדין ואינו חריף
פרחים בצבע לבן יוצרים כדור, זה בעצם מקבץ פרחים על עמוד פריחה אשר יוצרים פרח כדורי, הפרחים יוצאים מאמצע הבקעת
בצל (הפקעת), בגודל 5-10 ס”מ בהתאן לזן, צבע צהוב עד לבן, הבצל המתוק אינו חריף כלל וכשחותכים אותו הוא לא שורף בעיניים, ניתן לאכול אתו כמו שהוא, בסוף העונה יש מספר אפשרויות לשמור את הפקעות, לאסוף את הבצלים ולשמור במקום מוצל וחשוך עד השנה הבאה או לשמור את הבצלים בקרקע יבשה. את הבצל מומלץ לשתול בחלקה נפרדת או בעציץ נפרד, על מנת שבתקופה שהבצל נכנס לתרדמה לא תיהיה רטיבות
למכירה בצל מתוק:
- צמח זה אינו במלאי
- במידה ויש לכם למכור צרו קשר עם אורגניקו, אתם מוזמנים לפרסם למכירה, אתם קובעים את מחיר הצמח
- להדרכה על צמח זה – ניתן לתאם פגישת זום – עכשיו מחיר היכירות
תנאי גידול בצל מתוק – טיפול:
קרקע מאווררת, מנוקזת הייטב, גיזום עמודי פריחה, רוחות, דשן, דילול בצלים בקולוניות גדולות מומלץ על מנת לשמור על חידוש ואפשרות לצמח לגדול מחדש
איך להתחיל לגדל / עונת השתילה
איך כדאי להתחיל לגדל:
זרעים / שתילים / סטרטרים (שתילונים) / בצלים, ניתן לקחת בצל לחתוך את השליש התחתון ולשתול אותו בקרקע ללא כיסוי מעל רק שהחלק התחתון או לשים במים עד שיגדל שורשים (רק את החלק התחתון)
האם כדאי לקנות צמח מורכב או צמח שהתחיל מרבייה וגגטטיבית:
כן, יותר קל להתחיל מבצלים מאשר להתחיל מזרעים
עונת שתילה:
אביב, קיץ, סתיו, ניתן כל השנה זה תלוי זן לכל זן יש את העונה שלו בעיקר בסתיו ובאביב
איך לשתול:
לחפור בור עמוק גדול מהשתיל ולוודא שאין אבנים בקרקע, לא גדל טוב עם אבנים בקרקע, הצמח גדל לרוחב זוהי דרך הריבוי והשכפול של עצמו נעשית לרוחב ולכן צריך לשמור מספיק מקום שיוכל להתפתח בצורה ראויה
אפשר לגדל בחקלאות פיראטית:
כן, צמח חזק מאוד, מבחינת העלים הם חשופים לצרכים של בעלי חיים, לעומת הבקעות שניתן לשתוף ולטפל וכך ניתן לשתול בקלות
תנאי תאורה והשקיה
תנאי השקיה אופטימלים:
השקייה בנונית, השקייה מועטה
תנאי אור במצב אופטימלי:
מומלץ שמש מלאה, אפשר לגדל בחצי צל קצב הגידול יורד
גיזום – עונה וטיפול
עונת גיזום:
כל השנה
גיזום:
עלים יבשים ועמודי פריחה, עמודי פריחה גוזלים אנרגיה מהבצל ומשקעים את האנרגיה
גידול בעציצים בגינה /בבית
אפשר לגדל בבית (בתור צמח בית):
לא
אפשר לגדל בעציץ?
כן
גודל עציץ:
גודל העציץ תלוי כמות הבצלים שתרצו לגדל, לפחות 2 ליטר לקולונית בצלים אחת אבל זה קטן מידי
מידע נוסף על בצל מתוק
גודל הצמח וקצב גדילה
גודל הצמח:
פקעת: 1-10 ס”מ, עלים: 10-50 ס”מ, עמוד פריחה 20-80 ס”מ
קצב גדילת הצמח:
גדילה מהירה, גדילה בינונית, גדילה איטית
דישון הבצל מתוק
איזה דשן מומלץ לצמח:
ניתן להשתמש בכל דשן, באיזון נכון של NPK, במידה ומגדלים עבור העלים אפשר דשן על בסיס גדול של חנקן גם בפקעת היא סוג של שכבות עלים מאובות
מזיקים לצמח – טיפול והדברה
חסרונות או בעיות בגידול:
ניתן לרכוש בחנויות בצל יש דברים יותר מיוחדים
מזיקים לצמח:
תריפס, תריפס קליפורני, תריפס הטבק (נקרא גם תריפס הבצל), כנימות עלה, כשותית הבצל
טיפול במזיקים:
אפשרויות טיפול במזיק תריפס
אפשרויות טיפולים במזיק תריפס קליפורני
אפשרויות טיפולים במזיק תריפס הטבק
אפשרויות טיפול במזיק כנימת עלה
אפשרויות טיפול במזיק כשותית
כל המידע הוא בגדר המלצה כללית ולא מדוייקת – חובה לקרוא על כל מוצר את המלצת היצרן לבדוק לבד עם זה מתאים לחרק הספציפי לזכור שיש זנים ותתי זנים
פריחת בצל מתוק – עונת פריחה ומידע על הפרחים
עונת הפריחה:
קיץ עד הסתיו רוב הפריחה מתרחשת בקיץ לאחר כשנה וחצי עד שנתיים של גידול
מידע כללי על פרח הבצל מתוק:
פרחים בצבע לבן יוצרים כדור, זה בעצם מקבץ פרחים על עמוד פריחה אשר יוצרים פרח כדורי, הפרחים יוצאים מאמצע הבקעת
האבקה מתבצעת ע”י:
דבורים, פרפרים, מושכים הרבה דבורים
דילול פריחה:
מומלץ לדלל את הפרחים להוריד את עמודי הפריחה רק כשהם פורצים, כך הכוח של הצמח לא יושקע בפריחה אך כדאי לדעת שמומלץ לשלוף את הפקעת מהקרקע כשמתחילה הפריחה
שימוש בפרחים:
ניתן לגזום את עמודי הפריחה ולשים במים למספר מספר ימים
חלקי הצמח האכילים
עלים למאכל – עונת הקטיף ואיך לקטוף
עונת קטיפת העלים:
ניתן לקטוף כל השנה, עדיף פחות בשיא הקיץ
קטיפת עלים:
עדיף לקטוף את העלים מהבסיס לאחר שהצמח מבוסס וגדל בצורה סדירה, עדיף לא לקטוף עלים ממרכז הצמח כי אלו העלים העתידיים, קטיפת עלים מחלישה את גידול הבצל
מידע על עלי הצמח:
עלים אכילים בצבע ירוק בהיר עד כהה, תלוי זן ובחשיפה לשמש, עלים ארוכים בצורת חרוט העלים חלולים, העלים הצעירים גדלים מהמרכז.
שימוש בעלים של צמח הבצל מתוק:
מבושל, נאכל טרי, עשבי תיבול, סלט, תבלין
שורשים למאכל – עונת קטיף והשליפה מהקרקע
מידע על שורש:
בצל (הפקעת), בגודל 1-10 ס”מ בהתאן לזן בצבעים: ירוק, צהוב, לבן, אדום וסגול, רוב המינים חריפים עד חריפים מאוד
עונת שליפת השורש מהקרקע:
ניתן לקטוף כל השנה רק תלוי בזן, ברגע שהשורש מגיע לגודל רצוי ניתן לקצור
שימוש בשורשי הצמח בצל מתוק:
חליטת צמחים, מבושל, נאכל טרי, עשבי תיבול, ריבות, חמוצים, סלט, תבלין, ממרחים ורטבים, ממולאים
איך להתחיל לגדל
זריעה:
זרעים שחורים, מומלץ להשרות במים לפני הנבטה ל 24 שעות, קרקע מנוקזת הייטב, והרבה אור
שמירת זרעים עד הזריעה:
מקום יבש וקריר
עונת הזריעה:
אביב, סתיו
מרחק זריעה בין צמח לצמח:
1*2 ס”מ
עומק שזורעים את הזרעים:
0.5 ס”מ
תנאי זריעה:
לחות גבוהה, קריר 20-25 מעלות,
השקיית זרעי בצל מתוק:
השקייה בנונית קרקע מנוקזת הייטב
זמן נביטה:
2-4 שבועות
תנאי הנבט?
הנבטים דורשים מעט דשן על מנת שיוכלו להתפתח הייטב, לא מומלץ להעביר לפני התבססות השורש
האם הזרעים דורשים הכמנה?
רצוי שתיהיה הכמנה קצרה לפני זריעה, אפשרות נוספת לזרוע בסתיו ולחכות עד האביב לנביטה
תאריך הכמנה לזרעים:
ינואר – פברואר או אוגוסט-ספטמבר
משך זמן של הכמנה לזרעים:
חודש לפני זריעה אך מומלץ יותר
רבייה וגטטיבית
אופן ביצוע של רביה וגטטיבית:
בצלים גדלים בצפיפות גבוהה
עונת רביה וגטטיבית:
אביב, סתיו
משך זמן צמיחת שורשים:
כשבועים
דרך הטיפול בגידול בבצלים:
אותו הדבר כמו צמח בוגר
שמות נוספים
שם מדעי:
Allium cepa
שם באנגלית:
Sweet Onion plant
שמות נוספים:
בצל לא חריף
האם כדאי לגדל:
זן מיוחד של בצל שלא ניתן לרכוש ולכן אם אתם רוצים לחתוך בצל בלי שישרוף לכם בעניים או סתם לאכול בצל שלא חריף זו אפשרות מומלצת לגידול
אפשרויות טיפול במזיק תריפס
אפשרויות טיפולים במזיק תריפס קליפורני
אפשרויות טיפולים במזיק תריפס הטבק
אפשרויות טיפול במזיק כנימת עלה
אפשרויות טיפול במזיק כשותית
כל המידע הוא בגדר המלצה כללית ולא מדוייקת – חובה לקרוא על כל מוצר את המלצת היצרן לבדוק לבד עם זה מתאים לחרק הספציפי לזכור שיש זנים ותתי זנים