סוגי עצי תפוזים מגוונים זנים אדומים או כתומים תפוז יחסית קל לגידול, סוגי עצי תפוזים: תפוז שמוטי, תפוז טבורי וושינגטון, תפוז קרה קרה, תפוז ולנסיה, תפוז דם, יש המגדירים את תפוז סיני אך אינו תפוז, עצי תפוז מאוד מומלצים לגידול בגינה

סוגי עצי תפוז

מגוון סוגי תפוזים מציע שימושים שונים, יש זנים המיועדים יותר למאכל (יותר קל לקילוף ופחות מיץ) זנים למיץ

תפוז שמוטי

  • מקור התפוז בישראל, מוכר גם בשם תפוז יפו, ​​מקורו בישראל ומגדלים אותו מאז המאה ה-19.
  • איכות הזן – זן זה חזק וחיי המדף הארוכים.
  • מאפייני הפרי: השמוטי נטול גרעינים ובעל קליפה עבה, מחוספסת, אך ניתנת לקילוף בקלות. תכונה זו הופכת אותו לפופולרי במיוחד כתפוז טרי למאכל.
  • פרופיל הטעם: ידוע בטעמו המתון והמתוק עם חומציות נמוכה, תפוז שמוטי הוא מועדף על אלה שמעדיפים תפוז פחות ארומטי ויותר מתוק.
  • שימושים: אידיאלי לצריכה טרייה בשל טעמו העדין והקליפה קלה לקילוף, השמוטי משמש גם במיץ, אם כי הוא פחות עסיסי מזנים אחרים כמו ולנסיה. זה עובד היטב בסלטים, קינוחים ומנות נוספות.
  • גידול: עצי שמוטי עמידים בפני קור ומחלות, מה שהופך אותם לקלים יחסית לגידול ובעלי פרודוקטיביות גדולה

תפוז טבורי וושינגטון

  • מקור התפוז טבורי וושינגטון במדינת ברזיל בתחילת המאה ה-19,
  • מאפיינים: הטבור בוושינגטון נטול גרעינים, עם קליפה עבה וקל לקילוף ו”טבור” מיוחד בקצה הפריחה. הבשר עסיסי ומוצק, מה שהופך אותו לתפוז אכילה מועדף.
  • פרופיל טעם: ידוע במתיקות ובחומציות הנמוכה שלו, לטבור בוושינגטון יש טעם תפוז עשיר וקלאסי הפונה למגוון רחב של טעמים.
  • שימושים: נצרך טרי בעיקר בשל המרקם והמתיקות העסיסי שלו, הוא משמש גם בסלטים וקינוחים. עם זאת, הוא פחות מתאים למיץ בגלל שהמיץ הופך למריר אם מאוחסנים אותו לתקופות ממושכות.
  • גידול: עצי הטבור בוושינגטון הם עמידים ומאוד פרודוקטיביים הרבה פרי על העץ.

תפוז קרה קרה

  • מקור התפוז: קרה קרה היא מוטציה טבעית של טבורי וושינגטון, שהתגלתה בוונצואלה בשנות ה-70.
  • מאפיינים: פרי ורוד-אדום ייחודי, תפוז קרה קרה חסר גרעינים, קל לקילוף, ובעל קליפה מעט דקה יותר מאשר תפוז וושינגטון. בשרו ייחודי, בעל גוון ורוד עמוק.
  • פרופיל טעם: תפוז קרה קרה ידוע בטעמו המורכב, המתיקות שלו מאוזנת היטב עם חמיצות עדינה, מה שהופך אותו לאחד מזני התפוזים הכי טעימים.
  • שימושים: הצבע התוסס והטעם המתוק של קארה קארה הופכים אותה למועדפת לאכילה טרייה, לסלטים וקישוטים. הוא פופולרי גם במיץ בשל הצבע אך הוא פחות מתאים למיץ מתפוז דם
  • גידול: תפוזי קרה קרה גדלים היטב באקלים חם, עצים מאוד פרודוקטיבים העץ מניב הרבה פרי

תפוז ולנסיה

  • מקור התפוז ולנסיה בארצות הברית למרות שמו הספרדי, זן זה נקרא על שם ולנסיה בספרד – שזהו אזור המפורסם בזכות התפוזים
  • מאפיינים: תפוזי ולנסיה בעלי קליפה דקה עשויים להכיל כמה זרעים. פרי עסיסי, והם ידועים בצבע הכתום החזק. בניגוד לתפוז טבורי.
  • פרופיל הטעם: התפוז הזה הוא מעט יותר שחום מהטבורים, עם טעם בהיר ומתוק שאידיאלי למיץ. יש לו איזון מושלם של מתיקות וחומציות, וכתוצאה מכך טעם מרענן.
  • שימושים: תפוזי ולנסיה מגודלים בעיקר לצורך מיץ תפוזים, הם בעלי תכולת מיץ גבוהה וחסרים מרירות, מה שהופך אותם למרכיב עיקרי בייצור מיץ תפוזים. הם גם נהנים טריים ומשמשים במגוון מתכונים הדורשים תפוז חריף ומתוק.
  • גידול: לתפוז ולנסיה יש יכולת “לשמור” פירות על העץ, ניתן לקצור אותם לאורך תקופה ממושכת ופה יתרונו המרכזי. הם עמידים בחום

תפוז דם

  • מקור התפוז באיטליה:, במיוחד באי סיציליה
  • איכות הזן – פיגמנטציה אדומה נובעת מהרכיב אנתוציאנינים, נוגדי חמצון נדיר מאוד בפירות הדר לרוב זה ליקופן.
  • מאפיינים: לתפוז זה יש קליפה עבה, לפעמים מעט גבשושית, עם פרי שצבעו נע בין ורוד בהיר לאדום עמוק ולפעמים בורדו. הצבע תלוי באקלים ובתנאי הגידול, במיוחד בטמפרטורות קרירות יותר בלילה.
  • פרופיל טעם: הטעם של תפוזי הדם הוא ייחודי, עם נגיעות של פטל או פירות יער כלשהם וכמובן שיש להם של הדרים. הוא נוטה להיות בעל מתיקות מאוזנת ומגע של חמצמצות, מה שהופך אותו לבחירה מעניינת לגידול.
  • שימושים: תפוזי דם מוערכים בבישול ובמיץ בשל צבעם וטעמם המדהימים. המיץ משמש לעתים קרובות בקוקטיילים, רטבים וקינוחים.
  • גידול: תפוזי דם זקוקים ללילות חורף קרירים יותר כדי לפתח את הפיגמנט האדום המובהק שלהם. הם רגישים במידה מסוימת לחום קיצוני, והתפתחות האנתוציאנין שלהם עשויה להיות מוגבלת בחורפים חמים.

תפוז סיני

תפוז סיני הוא אינו תפוז

  • מקור תפוז סיני בדרום אסיה, ויש מגוון זנים ממדינות שונות
  • מאפיינים: בניגוד לפירות הדר אחרים, הקומקווטים הם קטנים בצורה עגולה או אובלית תלוי בזן, ולרוב צורכים את הקליפה ופחות את הפרי
  • פרופיל טעם: קומקוואטים נבדלים בכך שהקליפה שלהם מתוקה בעוד העיסה חמוצה. האיזון הזה של מתוק וחמוץ הופך אותם לייחודיים בין פירות הדר, מכיוון שהקליפה נאכלת בדרך כלל והפרי פחות נאכל
  • שימושים: תפוז סיני לרוב נאכל טרי רק את הקליפה והשימושים מגוונים: ריבות, חמוצים ורטבים, סלטים, קוקטיילים ואפילו כקישוט לקינוחים.
  • גידול: עץ תפוז סיני הוא מאוד עמיד, ניתן לגדל אותם בגינה, עציץ ואף במרפסת וגם גדלים בתור עצי נוי בשל המראה וגם אפשר בתור בונסאי