עץ תפוז ידוע בפירות המתוקים והעסיסיים, בעל עלווה ירוקה כהה ומבריקה ומייצרות פריחה ריחנית באביב המפנה מקום לשפע של פירות משמשים למאכל או מיץ, צבע הפרי כתום או אדום. יש מגוון זנים מעניינים ולנסיה, טבורי, שמוטי, קרה קרה (תפוז אדום) או תפוז דם, עץ תפוז יחסית קל לגידול והדרישות יחסית לא גבוהות מניב כמו יפה של פרי
יתרונות גידול עץ תפוז
- פירות טעימים: עצי תפוז מייצרים פירות טעימים ומזינים שניתן ליהנות מהם טריים או לשימוש בבישול, אפייה ומיץ
- ערך נוי: בנוסף לפירות, עצי תפוז הם צמחי נוי אטרקטיביים המוסיפים יופי. העלווה הירוקה המבריקה, הפרחים הריחניים והפירות הצבעוניים שלהם משפרים את המשיכה האסתטית,
- עלווה ירוקת עד: עצי תפוז שומרים על העלווה הירוקה והשופעת שלהם לאורך כל השנה.
- תחזוקה נמוכה: עץ תפוז הינם בעלי תחזוקה נמוכה יחסית לאחר שהתבססו, הדורשים השקיה קבועה, דישון וגיזום מדי פעם.
- טיפול נאות מאפשר לגדל עץ תפוז בגינה, בעציץ ואף במרפסת
בסך הכל, עץ תפוז מומלצים מאוד לגידול גינה בשל יופיים, פרודוקטיביות, ערכם התזונתי והרבגוניות שלהם. בין אם יש לכם גינה קטנה או בוסתן גדול, הוספת עצי תפוז יכולה לשפר את הנוף ולספק כמות טובה של פירות.
סוגי עצי תפוזים
סוגי עצי תפוזים כמו: שמוטי, טבורי וושינגטון, קרה קרה, ולנסיה או דם
תפוז שמוטי
- מאפייני הפרי: השמוטי נטול גרעינים ובעל קליפה עבה, מחוספסת, אך ניתנת לקילוף בקלות. תכונה זו הופכת אותו לפופולרי במיוחד כתפוז טרי למאכל.
- פרופיל הטעם: ידוע בטעמו המתון והמתוק עם חומציות נמוכה, תפוז שמוטי הוא מועדף על אלה שמעדיפים תפוז פחות ארומטי ויותר מתוק.
- שימושים: אידיאלי לצריכה טרייה בשל טעמו העדין והקליפה קלה לקילוף, השמוטי משמש גם במיץ, אם כי הוא פחות עסיסי מזנים אחרים כמו ולנסיה. זה עובד היטב בסלטים, קינוחים ומנות נוספות.
תפוז טבורי וושינגטון
- מאפיינים: הטבור בוושינגטון נטול גרעינים, עם קליפה עבה וקל לקילוף ו"טבור" מיוחד בקצה הפריחה. הבשר עסיסי ומוצק, מה שהופך אותו לתפוז אכילה מועדף.
- פרופיל טעם: ידוע במתיקות ובחומציות הנמוכה שלו, לטבור בוושינגטון יש טעם תפוז עשיר וקלאסי הפונה למגוון רחב של טעמים.
- שימושים: נצרך טרי בעיקר בשל המרקם והמתיקות העסיסי שלו, הוא משמש גם בסלטים וקינוחים. עם זאת, הוא פחות מתאים למיץ בגלל שהמיץ הופך למריר אם מאוחסנים אותו לתקופות ממושכות.
תפוז קרה קרה
- מאפיינים: פרי ורוד-אדום ייחודי, תפוז קרה קרה חסר גרעינים, קל לקילוף, ובעל קליפה מעט דקה יותר מאשר תפוז וושינגטון. בשרו ייחודי, בעל גוון ורוד עמוק.
- פרופיל טעם: תפוז קרה קרה ידוע בטעמו המורכב, המתיקות שלו מאוזנת היטב עם חמיצות עדינה, מה שהופך אותו לאחד מזני התפוזים הכי טעימים.
- שימושים: הצבע התוסס והטעם המתוק של קארה קארה הופכים אותה למועדפת לאכילה טרייה, לסלטים וקישוטים. הוא פופולרי גם במיץ בשל הצבע אך הוא פחות מתאים למיץ מתפוז דםתפוז ולנסיה
- תפוזי ולנסיה בעלי קליפה דקה עשויים להכיל כמה זרעים. פרי עסיסי, והם ידועים בצבע הכתום החזק. בניגוד לתפוז טבורי.
- פרופיל הטעם: התפוז הזה הוא מעט יותר שחום מהטבורים, עם טעם בהיר ומתוק שאידיאלי למיץ. יש לו איזון מושלם של מתיקות וחומציות, וכתוצאה מכך טעם מרענן.
- שימושים: תפוזי ולנסיה מגודלים בעיקר לצורך מיץ תפוזים, הם בעלי תכולת מיץ גבוהה וחסרים מרירות, מה שהופך אותם למרכיב עיקרי בייצור מיץ תפוזים. הם גם נהנים טריים ומשמשים במגוון מתכונים הדורשים תפוז חריף ומתוק.
תפוז דם
- איכות הזן – פיגמנטציה אדומה נובעת מהרכיב אנתוציאנינים, נוגדי חמצון נדיר מאוד בפירות הדר לרוב זה ליקופן.
- מאפיינים: לתפוז זה יש קליפה עבה, לפעמים מעט גבשושית, עם פרי שצבעו נע בין ורוד בהיר לאדום עמוק ולפעמים בורדו. הצבע תלוי באקלים ובתנאי הגידול, במיוחד בטמפרטורות קרירות יותר בלילה.
- פרופיל טעם: הטעם של תפוזי הדם הוא ייחודי, עם נגיעות של פטל או פירות יער כלשהם וכמובן שיש להם של הדרים. הוא נוטה להיות בעל מתיקות מאוזנת ומגע של חמצמצות, מה שהופך אותו לבחירה מעניינת לגידול.
- שימושים: תפוזי דם מוערכים בבישול ובמיץ בשל צבעם וטעמם המדהימים. המיץ משמש לעתים קרובות בקוקטיילים, רטבים וקינוחים.
גידול עצי תפוז
גידול עצי תפוז יחסית לא פעולה מורכבת
- חשיפה מלאה לשמש, שכן עץ תפוז דורש לפחות 6 עד 8 שעות של אור שמש ישירה מדי יום.
- כיסוי קרקע – שכבה של כיסוי אורגני, כגון שבבי עץ או קליפה, סביב בסיס העץ כדי לעזור לשמור על הלחות ולדכא עשבים שוטים.
- השקייה – חשובה מאוד בעצים צעירים, בשבועות הראשונים יש להשקות יותר עד לקליטה מלאה לזכור שורשים נפגעים הרבה פעמים בשתילה, אין להציף את השורשים
- לא מומלץ לדשן את העץ עד קליטה ראשונית של העץ
טיפול בעץ תפוז
- הסרת עשבים שוטים – עשבים שוטים גוזלים מהעץ מזון ומים ולכן יש להסיר
- השקייה סדירה – בדיקת כמות מים בעונת הפרי – כמות המים בעונת הפרי יש להקפיד
- גיזום קבוע – הסרת ענפים
- גיזום של ענפים מתחת להרכבה – לפעמים אחרי עקה (גם שתילה יכולה להיות עקה) יש גדילה של ענפים מתחת להרכבה
- קטיף בזמן – פירותה נרקבים על הקרקע משפיעים על מזיקים גם בשנה לאחריה, יש לאסוף את מה שלא נקטף
- בדיקת מזיקים על הצמח ועל פרי – חשוב לטפל במזיקים לאחר הגעתם, במידה והמזיק מתבסס הרבה יותר קשה לטפל בהם
- צביעת הגזע החשוף לשמש, על מנת להגן עליו מפני צריבת הגזע ופגיעה במעבר סוכרים ומים
השקיית עץ תפוז
- עץ תפוז דורש השקיה סדירה, במיוחד בתקופות יבשות. השקיה עמוקה עדיפה על השקיה רדודה תכופה. (רק לאחר התבססות העץ שלוקחת מספר שנים)
- השקייה בעונת הפרי, תלוי בזן ובכמות הגשמים, אם אין מספיק גשמים יש להשקות על מנת לקבל פירות עסיסיים
- התאימו את תדירות ההשקיה בהתאם לתנאי מזג האוויר ורמות הלחות בקרקע.
- חיפוי קרקע משפיע על כמות המים ועל שמירה של לחות הקרקע לכן מומלץ לשים סביב גזע העץ
גיזום עץ תפוז
- גיזום ענפים חולים או מתים חשוב על מנת לא להדביק את כל העץ במחלות או הפטריות
- ענפים שגדלים אחד בתוך השני לרוב פוגעים בעץ על ידי חוסר חשיפה לשמש מגדיל את פגיעות הענף על ידי תקיפת מזיקים
- אוורור העץ חשוב שתהיה סירקולציה של אוויר – על מנת להפחית את כמות המזיקים כדאי לפתוח אזורי מעבר לאוויר
- ענפים שגדלים מתחת להרכבה מחלישים את העץ
- עיצוב העץ – כדאי לגזום את העץ לקטיף נוח
- עונת הגיזום המומלצת לאחר הפרי ואפילו כדאי לגזום כשיש פרי לפני הפריחה
עץ תפוז בוגר
עצי תפוז בוגרים יכולים להוות תוספת חשובה לגינה, אך ישנם מספר גורמים שיש לקחת בחשבון לפני שקונים אחד:
עץ תפוז בוגר למכירה
- בחרו זן תפוזים יש להתחשב בפרמטרים כמו טעם הפרי, גודלו וזמן חיי מדף.
- בריאות העץ: בדוק את העץ לאיתור סימנים של מזיקים, מחלות או נזק. חפש צמיחה נמרצת, עלווה בריאה והיעדר מזיקים או נגעים.
- גודל: שקול את גודל העץ הבוגר וודאו שהוא מתאים לשטח הפנוי בגינה.
- גיזום: גיזום עץ תפוז בוגר כדי להסיר ענפים מתים, חולים או צפופים. שמרו על חופה פתוחה כדי לקדם את זרימת האוויר וחדירת אור השמש.
קניית עצים צעירים לעומת עצים בוגרים:
- עצים צעירים: רכישת עצי תפוז צעירים מאפשרת לעצב את העץ בקלות, תוך קידום הרגלי צמיחה רצויים. לוקח מספר שנים כדי להגיע לבגרות ולהניב פרי כמות פרי משמעותית
- עצים בוגרים: רכישת עץ תפוז בוגר פירושה שניתן ליהנות מפירות מוקדם יותר, שכן עצים בוגרים בדרך כלל כבר מבוססים ועשויים להניב פירות בשנה-שנתיים הראשונות. עם זאת, הם עשויים להיות יקרים יותר לרכישה
גידול עץ תפוז בעציץ
גידול עץ תפוז בעציץ, מאפשר לכם ליהנות מפירות תפוז גם אם יש לכם מקום מוגבל אך יש הדרים שיותר מומלץ לגדל בעציצים מאשר תפוז
קריטריונים לגידול תפוז בעציץ:
- בחרו עציץ גדול עם חורי ניקוז בתחתית כדי לאפשר עודפי מים לברוח.
- תערובת שתילה – השתמשו בתערובת שתילה מנוקזת היטב, הימנעו מחמרה עקב משקל העציץ
- בעת השתילה מומלץ להוסיף טוף לקרקעית העציץ, על מנת לשפר את הניקוז
- תמיכה בעץ חשובה על מנת למנוע שבירת ענפים
- השקיה: לשמור על האדמה לחה באופן שווה אך לא ספוגה במים. השקייה כאשר הסנטימטר העליון של האדמה מרגיש יבש למגע. השקו היטב, תנו למים העודפים להתנקז, ורוקנו את כל המים שנאספו בתחתית שמתחת לעציץ כדי למנוע רקבון שורשים. הפחיתו את תדירות ההשקיה בחודשי החורף כאשר הצמיחה מואטת.
- דשן – דשן עציצים חשוב שלא יתמקד בגידול שורשי הצמח מוגבלים במקום ולכן כדאי להשקיע בגידול עלים, פרחים ועלווה
- גיזום ותחזוקה – בגידול עציצים חשוב מאוד לשמור על גובה העץ על מנת שהעץ יהיה יציב ולא יפול עם העציץ
- עשבים שוטים וצמחים בתחתית, יש לשקול היטב גידול צמחים בבסיס הצמח ככל שהשורשים יותר מפותחים יש להימנע, עשבים שוטים מומלץ להסיר