גידול מנגו בעציץ אפשרי ואף כדאי אם אין אפשרות אחרת, יש מספר דגשים שצריך עבור גידול מנגו בעציץ על מנת לקבל פירות בכמות גדולה יחסית כמובן לגודל העציץ, יש לקחת בחשבון עץ מנגו בגינה תמיד עדיף על גידול עציצים אבל ניתן להגיע לתוצאות טובות בעציצים
עץ מנגו למכירה
מגוון עצי מנגו למכירה, מחיר לפי גודל העץ, ואפילו עץ עם מספר זנים
גידול עץ מנגו בעציץ
גידול עץ מנגו בעציץ נדרש תשומת לב למספר גורמים מרכזיים: ככל שהתנאים יותר אופטימליים העץ יניב יותר פרי
גודל העציץ
ככל שהעציץ יותר גדול כך התקבל יותר פרי
- עציץ בגודל 25 ליטר – ניתן לגדל אך יתקבלו רק מספר מועט פירות (כ 5 פירות בשנה בדישון נכון ניתן לקבל 10 פירות של זנים עם פרי קטן) לא מומלץ
- עציץ בגודל 50 ליטר – אפשר לגדל אך זה עציץ קטן יותר מהרצוי ולכן יהיו מעט פירות
- עציץ 100 ליטר – גודל טוב לגידול מנגו בעציץ ניתן לקבל כמות יפה של פרי אך כמובן כדאי לגדל בעציץ גדול אף יותר
חורים בעציץ
ניקוז של התערובת הוא מאוד חשוב למנגו, במידה ואין מספיק חורים בעציץ תהיה הצטברות מים אשר תגרום לריקבונות שורש
דשן למנגו בעציץ
עצי מנגו הם אכלנים כבדים ונהנים מדישון קבוע, דשן צריך להיות מכוון לגודל העץ ולעובדה שהוא גדל בעציץ
- עץ צעיר – צריך גידול של שורשים ועלווה (תכולת גדולה של חנקן בינונית של זרחן ונמוכה של אשלגן)
- עץ בינוני – לאחר מכן לשנות את התמהיל הדשן להשקיע פחות בשורשים כי גודל העציץ מוגבל
- עץ בוגר – כדאי להשקיע יותר בפרי יש לשנות לדשן עם יותר אשלגן, כי יש פחות תועלת בגידול של שורשים שכנראה כבר ממלאים את כל העציץ, ולכן יש להשקיע בפרי
באופן כללי דשן בעציצים צריך לשים פחות זרחן כי לא כדאי להשקיע הרבה בשורשים אבל כן יש חשיבות בזרחן או לשים מיקוריזה במקום
עונת דישון
- לאורך כל תקופת הגידול, מתחילים באביב, ניתן לדשן בסתיו אם הוא לא קר מידי יש להפחית את כמות הדשן בהתאם למזג אוויר אין תועלת ואפילו נזק לדשן את עצי מנגו כשהם בתרדמת
דגשים בדישון עצי מנגו
- מיקרו אלמנטים כמו ברזל מאוד חשובים לצמח עצי מנגו סובלים במחסור של ברזל ועוד מיקרו
- רמת חומציות הקרקע – הדשן נקלט יותר טוב כשהצמח גדל ברמה חומצית של 6.5PH
- עודפי דשן – יכולים לגרום לנזק משמעותי ואף להרג הצמח
סוגי הדשנים
- דשן עלוותי – לרוב ניתן כדאי למלא מחסורים קיצוניים בצמח כי צריך תגובה מהירה
- דשן בשחרור איטי – נוח ליישום אבל לא תמיד מתאים לשלב הגדילה
- דשן נוזלי – בדרך כלל הוא נספג לשורשים וניתן להתאים לפי צורך העץ
גיזום
גיזום עצי מנגו בעציץ כדי לשמור על גודל ניתן לניהול כדאי לדאוג שהעץ יהיה מפוצל באזור יחסית נמוך שהעץ יהיה מאוזן, במידה ולא זה מקשה על תנובת הפרי אם זה רק במקום אחד, לקדם את זרימת האוויר ולהסיר ענפים מתים או חולים או ענפים הגדלים בצורה מעוותת. עונת הגיזום לאחר הפרי.
תערובת שתילה למנגו
השתמשו בתערובת עציצים מנוקזת היטב שמותאמת לגידול עצים בעציצים. ניתן שהתערובת תיהיה: קוקוס, כבול, פרלייט או/וגם טוף, החלקיקים צריכים להיות גדולים על מנת לשמור על הניקוז של התערובת לטווח ארוך עבור עצי מנגו. הימנע מקרקעות כבדות ששומרות על לחות רבה מדי, מכיוון שהן עלולות להוביל לריקבון שורשים, חומציות הקרקע מאוד חשוב בעצי מנגו עדיף שיהיה 6.5 PH
שעות שמש במנגו
מקום שטוף שמש בו עץ מנגו יכול לקבל לפחות 6 עד 8 שעות של אור שמש ישיר ביום (ניתן לגדל גם עם פחות שמש אך יניב פחות). אם מגדלים בתוך הבית, בחרו בחלון בהיר הפונה דרומה וגם אז זה עלול להיות לא מספיק וכדאי לספק תאורה משלימה
- במידה והעץ מנגו גדל בבית כדאי לבדוק על גידול עץ מנגו בבית בתחתית העמוד
השקייה בעציצים
השקייה בעציצים – עצי מנגו בעציצים זקוקים להשקיה סדירה כי הם מתייבשים יותר מהר, במיוחד בעונה היבשה בייחוד כשהם בוגרים, כשהעצים צעירים ואין הרבה שורשים בעציצים גדולים יש להם עתודות מים יותר גדולות. עם זאת, הם גם רגישים לריקבון שורשים במצב של הצפות. אפשר גם לתת לתערובת להתייבש בין השקיות, יש להשקות לפני שרב על מנת לעזור לעץ להחזיק את הפרי, כמות ההשקיה תלויה בתערובת שתילה, רוחות ועוד…
תחתית לעציץ
היא חשובה בייחוד בימי הקיץ החמים, אחת הבעיות העיקריות עם תחתית זה הצטברות המים בחורף שגורמים לריקבונות שורש
בדיקת השקיה
הדרך הכי יעילה לבדוק זה עם מד לחות, כדאי לבדוק במספר מקומות בחלק העליון אבל לא לשכוח גם לבדוק דרך חורי העציץ לראות שאין הצטברות מים גדולה מדי בתחתית העציץ, כי לפעמים החלק העליון מתאדה מהשמש אבל מהתחתית אין ייבוש רציני וגם כוח הכבידה מוריד את המים
מזיקים ומחלות
שימו לב למזיקים נפוצים כמו כנימת המנגו הרכה, כנימה קמחית, קימחון ועוד, כשהצמח רק נתקף יותר קל לטפל בחרקים, יש להקפיד להדביר נמלים זה מקל על הטיפול של שאר המזיקים אפשר לטפל במידי עם סבון אורגני או שמן נים אך ברגע שהחרקים ייסדו קולוניה יהיה קשה להיפטר, על ידי גיזום הבטיחו זרימת אוויר טובה סביב העץ כדי למנוע מחלות פטרייתיות וגם הפחתת הכנימות שאוהבת להקים קולוניות באזורים צפופים ומוצלים
פרי בעציצים
פרי מנגו בגידול עציצים, יכול לקחת יותר זמן מאשר בגידול באדמה. כדאי להקפיד שהעץ יהיה מעוצב היטב וחשוף לשמש בצורה שווה, על מנת שייתן את הפרי בצורה שווה בכל אזורי העץ במידה ויש יותר מידי פרי בצד אחד יש לתמוך בעץ.
קטיף המנגו
קטיף המנגו תלוי בזן יש זנים שמומלץ לקטוף כשהם מוכנים (בשלות מלאה), יכול להיות שהסימנים יהיו שינוי צבע, ריח, מרקם הפרי, ומשיכה קלה שמסמנת שאם הפרי יורד בקלות לרוב הוא מוכן, כמובן יש זנים שקוטפים קצת לפני בשלות מלאה
זני מנגו לעציץ
זני מנגו שניתן לגדל בעציץ לרוב הם זני מנגו ננסיים או קטנים יחסית, זנים גדולים יותר עשויים לדרוש עציצים גדולים יותר.
זני מנגו ננסיים
- מנגו צריפין – זן מנגו ננסי, יתרון מובנה לגדל בעציצים, אך צריך לשים לב שזה זן צריפין הנכון יש הרבה זנים הנקראים כך, טעמו… יש לשים לב שכדאי לטעום לפני
- מנגו סאנשיין – זן יחסית קטן, ניתן לשליטה טעמו משובח – זן מזני אורגניקו
- מנגו עדן – זן יחסית קטן – זן מיוחד מאוד זן מאחר יש לו תוספת של טעם הדרים – כרגע לא יהיה במלאי לשנים הקרובות
- מנגו קיט – עץ יחסית קטן – טעם מתוק של מנגו קלאסי, ניתן לרכוש את פירות הקיט כך שכדאיות הגידול נמוכה – גם זה זן מאחר
- פאלמר – זן יחסית ננסי של סוף העונה כדאי לטעום לפני בשל טעמו
כמובן שניתן לגדל עוד זנים כמו מנגו מאיה ועוד, יש להתאים את העציץ לגודל העץ ולשמור על העץ קטן
- לקרוא עוד על זני מנגו יש מגוון עצום של זנים באתר