גידול עץ זית הוא יחסית פשוט, גידול עץ זית משמש עבור זיתים (חמוצים), עבור שמן או בשל יופיו של העץ, להלן השלבים והשיקולים העיקריים לגידול מוצלח של עץ זית:

למכירה עץ זית

תנאי גידול עץ זית

יש מספר דברים שצריך לדעת על מנת שהעץ יגדל בצורה אפקטיבית וטובה

מיקום העץ

מיקום העץ צריך להתחשב באור שמש: עצי זית זקוקים לשמש מלאה, באופן אידיאלי לפחות 6-8 שעות של אור שמש ישיר מדי יום. וגם מרווח בין העצים על מנת לספק לעץ זרימת אוויר

שטח: שתלו עצים עם מספיק מקום לצמוח (15-20 רגל זה מזה) כדי לאפשר זרימת אוויר וצמיחה עתידית.

שתילה

עונת שתילה – יכולה להיות כל השנה עדיף לא בימים החמים של הקיץ, כמובן יש עדיפות לאביב או סתיו

לאחר השתילה יש להשקות ביסודיות על מנת שהעץ ייקלט בצורה טובה

תנאי גידול עץ זית

תנאי הגידול יחסית הם פשוטים ועץ זית בעל דרישות תחזוקה נמוכות

השקיה

  • עצים צעירים: שמור על האדמה לחה באופן עקבי אך לא ספוג מים במהלך השנה הראשונה. (עצים צעירים הכוונה לעצים שרק נשתלו)
  • עצים מבוססים: עצי זית עמידים ליובש. השקייה עמוקה ולתת לאדמה להתייבש במקצת בין השקיות,

דשן

דשן חשוב לעצי זית על מנת לגדול בצורה תקינה ולהניב פרי

  • בגידול עצי זית לנו יש להשקיע יותר בגידול העלים והענפים על ידי כמות גדולה של חנקן
  • בגידול עבור פרי יש להשקיע בפרי על ידי יותר אשלגן

בכל מקרה יש להוסיף עוד מיקרו מינרלים

גיזום

  • גיזום ראשוני: גיזום עצים צעירים כדי לעצב אותם ולעודד מבנה חזק.
  • גיזום שנתי: גיזום עצים בוגרים מומלץ לבצע לאחר הפרי בסוף סתיו. הסירו ענפים מתים או חולים, ויש לדלל את חופת העץ לזרימת אוויר טובה יותר וחדירת אור השמש.

טיפול במזיקים ומחלות

מעקב אחר מזיקים נפוצים כמו זבובי פירות זית וכנימות. טיפול כולל מלכודות פיזיות, חרקים מועילים וריסוסים אורגניים. ואיסוף הפירות הרקובים מהאזור

כיסוי קרקע

כיסוי קרקע כדאי לכסות בשכבה של 5-7 ס”מ כיסוי קרקע אורגני, כגון שבבי עץ, קש או עלים יבשים, סביב בסיס העץ כדי לשמור על לחות ולדכא עשבים שוטים. השקו את העץ לעומק מיד לאחר השתילה והמשיכו להשקות באופן קבוע, תוך שמירה על האדמה לחה באופן עקבי אך לא להציף מים.

טיפול שוטף

טיפול שוטף: השקייה סדירה, לדשן, לגזום את עץ הזית לפי הצורך כדי לקדם צמיחה בריאה וייצור פירות. יש לעקוב אחר רמות הלחות בקרקע באופן קבוע, בייחוד בימי השרב

בחירת זני עצי זית

מגוון זנים כל זן קצת שונה, טעם שונה ומשמש לצרכים שונים,

זית ארבקינה

  • עץ זית ארבקינה הוא עץ קטן וירוק עד המוערך בזכות הזיתים שלו, המייצרים שמן זית איכותי.
  • עץ – גודל: עץ זית ארבקינה קטן יחסית, בדרך כלל מגיע לגבהים של 4 עד 6 מטר בבגרות.
  • מראה: יש לו חופה צפופה ומעוגלת של עלים קטנים וצרים שצבעם ירוק-כסף.
  • הרגלי צמיחה: לעצי זית ארבקינה יש הרגלי צמיחה קומפקטיים, מה שהופך אותם למתאימים לגינות קטנות, מטעים, או אפילו לגידול בעציצים.
  • קציר – זיתי ארבקינה מוכנים בדרך כלל למסיק בסוף הסתיו עד תחילת החורף, בהתאם לתנאי הגידול. הם נקצרים בדרך כלל כשהם בשלים לחלוטין וצבעם הפך לסגול-שחור.
  • שימושים: הזיתים המיוצרים על ידי עצי ארבקינה הם קטנים עד בינוניים עם תכולת שמן גבוהה וטעם עדין ופירותי. הם משמשים בדרך כלל להפקת שמן זית איכותי, אשר מוערך בזכות טעמו העדין בנוסף לייצור שמן, זיתי ארבקינה ניתן לשימוש לזיתים חמוצים או לשימוש בבישול
  • הטעם של זיתי ארבקינה יכול להשתנות בהתאם לגורמים כמו בשלות, תנאי גידול ועד. זיתי ארבקינה ידועים בפרופיל הטעמים המתון שלהם עם רמזים עדינים של מתיקות ומרקם עדין וחמאתי. לעתים קרובות הם מתוארים כבעלי תת גוון מעט אגוזי, יחד עם איזון נעים של מרירות וקצת מפולפלים.
  • בסך הכל, הטעם של זיתי ארבקינה והשמן שלהם זוכה להערכה רבה בשל העדינות והרבגוניות שלו,

זית קורטינה

  • עוצמה: זיתי קורטינה ידועים בטעמם העז והחזק, מה שהופך אותם פופולריים בקרב חובבי שמן זית שמעריכים טעם חזק.
  • טעם – מרירות: יש להם מרירות בולטת, שמוסיפה עומק ומורכבות לפרופיל הטעמים שלהם. זיתי קורטינה מראים לעתים קרובות תחושה מפולפלת או חריפה, במיוחד בחלק האחורי של הגרון, שהיא תכונה אופיינית של שמני זית איכותיים.יש גם גוון פירותי
  • גודל העץ: עצי זית קוראטינה גדלים בדרך כלל לגודל בינוני עד גדול, ומגיעים לגבהים של כ-6-10 מטר בבגרות. כדאי לשמור את העץ קטן
  • מראה: יש להם חופה מתפשטת ופתוחה עם עלים אפורים-ירוקים בצורת ובמרקם עורי.
  • הרגלי צמיחה: לעצי זית קוראטינה יש הרגלי צמיחה נמרצים והם נוטים להיות פרודוקטיביים מאוד, נושאים פרי בשפע.
  • קציר – זיתי קורטינה נקטפים בדרך כלל בסוף הסתיו עד תחילת החורף, בהתאם למיקום ולתנאי הגידול. הם נקטפים בדרך כלל כשהם בשלים לחלוטין, מה שמצוין על ידי צבעם הסגול-שחור.

זית סורי

  • טעם הזית – פרופיל טעמים: זיתים סורי ידועים בפרופיל הטעמים העשיר והפירותי שלו, עם איזון עדין של ומרירות.
  • מרירות: זיתי סורי עשויים להפגין מרירות עדינה, המוסיפה עומק ומורכבות לפרופיל הטעמים שלהם.
  • גודל העץ – עצי זית סורי בדרך כלל גדלים לגודל בינוני, ומגיעים לגבהים של כ-4-7 מ’ בבגרות כדאי לשמור לגודל נמוך
  • מראה: יש להם חופה חיננית ומתפשטת עם עלים ירוקים-כסופים בצורת אליפטית מוארכת וצרה העלה מבריק.
  • הרגלי צמיחה: לעצי זית סורי יש הרגלי צמיחה מתונים והם נוטים להיות פרודוקטיביים
  • קציר – זיתי סורי נמסקים בדרך כלל בסוף הסתיו עד תחילת החורף, בהתאם למיקום ולתנאי הגידול. הם נקטפים כשהם ירוקים או כשהם בשלים לחלוטין, מה שמצוין על ידי צבעם הסגול-שחור.
  • שימושים: הזיתים שמייצרים עצי סורי משמשים לייצור שמן וגם לזיתים חמוצים בשל טעמם ומרקם המעולים.
  • שמן זית סורי מוערך בזכות טעמו הפירותי והמרקם החלק, מה שהופך אותו לאידיאלי לשימוש בסלטים, בישול וכשמן סיום.
  • בסך הכל, זיתים סורים מוערכים בזכות טעמם המיוחד מאוד פופולריים בארץ

זית קלמטה

  • עץ ירוק עד בינוני עד גדול, מגיע בדרך כלל לגובה של 5-7 מטרים.
  • עלים ירוקים כהים ובעלי צורת רומח.
  • צורת אובלית, בדרך כלל אורך 2-3 ס”מ. פירות יחסית גדולים
  • צבע סגול כהה עד שחור כאשר הוא בשל לחלוטין.
  • מרקם מוצק ובשרני, עם עור חלק.
  • עונת הקטיף: סוף הסתיו עד תחילת החורף, בדרך כלל אוקטובר עד נובמבר.
  • פרופיל טעם: עשיר, פירותי וחזק עם טעם מעט חזק. הטעם מתואר לעתים קרובות כאיזון בין מתוק ומר

זית ברנע

  • פותח בישראל הוא זן היברידי
  • מאפייני עץ: גודל בינוני ונמרץ שיכול להגיע לגובה של עד 3-5 מטרים.
  • העלים צרים, מוארכים וצבעם כסוף-ירוק.
  • עצים הם בדרך כלל בעלי תנובה גבוהה, ומניבים פירות באופן קבוע.
  • פרי בגודל בינוני, בצורת אליפסה, אורכו בדרך כלל 2-3 ס”מ.
  • ירוק כשהוא בוסר, הופך לסגול כהה או שחור כשהוא בשל לחלוטין.
  • מרקם מוצק ובשרני, עם קליפה דקה.
  • עונת הקטיף: סוף הסתיו, בדרך כלל מסוף ספטמבר עד תחילת נובמבר.
  • פרופיל טעם: עדין, חמאתי, ומעט פירותי עם ארומה נעימה. הטעם מתואר לעתים קרובות כמאוזן, עם מתיקות עדינה ומרירות נמוכה, מה שהופך אותו למתאים לשימושים קולינריים שונים.