קפיר ליים תנאי גידול – עץ, המוכר גם בשם כפיר ליים, קפיר ליים צמח רב שנתי תדיר המשמש בתור צמח מאכל בשל העלים בעיקר, אפשר להשתמש בפרי, אבל יכול לשמש בתור צמח נוי בשל עליו היפים, יכול לגדול תנאי אקלים ים תיכוני, סובטרופי או מדברי הגדל באזור עמידות לקור 10-12

עלים ריחניים בצבע ירוק כהה עלה בשרני מבריק עם ריח הדרים חזק, עלים מיוחדים עם מבנה של שני עלים מחוברים יחד בצורת אליפסה

פרחים בצבע לבן החלק הפנימי צהוב, הפרחים קטנים וגדלים באשכולות

פירות אכילים ארומטיים מאוד, פירות קטנים אליפטיים עגולים, כ 5 ס”מ, קליפה גבשושית מיוחדת בצבע צהוב, הוא לא מאוד מיצי הפרי והוא חמוץ

תנאי גידול קפיר ליים – טיפול:

קרקע עשירה, קרקע מנוקזת הייטב, דשן, מים בתקופת הפרי אם לא ירדו גשמים

איך להתחיל לגדל / עונת השתילה

איך כדאי להתחיל לגדל:
שתילים / צמח מורכב

האם כדאי לקנות צמח מורכב או צמח שהתחיל מרבייה וגגטטיבית:
כן, עדיפות לעץ מורכב שזה שיהיה על כנה איכותית

עונת שתילה:
אביב או סתיו, אפשרי בקיץ  -אך  מומלץ לא בימים החמים, חורף לא מומלץ בימים הקרים

איך לשתול:
לחפור בור גדול פי 3 מגודל השורש, גם אם השורש נפגע יש לשים את כל החול או התערובת בצמח

אפשר לגדל בחקלאות פיראטית:
כן, עץ חזק, יכול להיות שצריך לעזור לעצים בעונת הפרי לשים מלכודות אך מעבר לזה, עץ בוגר יכול לגדול ללא השקיה ולהניב פרי (הפרי יהיה קטן יותר ויבש מאשר עץ עם השקייה תלוי עונת הגשמיים)

תנאי תאורה והשקיה

תנאי השקיה אופטימלים:
השקייה בנונית, השקייה מועטה, ההשקיה תלויה בעונת הגשמיים, ככל שהגשמים מתעקבים כך יש להגביר את ההשקיה בעונת הסתיו, אחרת הפירות יכולים להתפוצץ

תנאי אור במצב אופטימלי:
עדיפות שמש מלאה, ניתן לגדל בחצי צל אך יניב פחות פרי

גיזום – עונה וטיפול

עונת גיזום: 
סוף חורף עד אביב, לאחר הפרי מומלץ לגזום את העץ

גיזום:
חלקים נגועים או ענפים מתים (לא מומלץ להשאיר ענפים מתים לאורך כל השנה), יש לדאוג שכל הענפים יקבלו שמש על מנת שיהיה פחות נגעים, סירקולציה של אוויר חשובה להפחתת מזיקים

גידול בעציצים בגינה /בבית

אפשר לגדל בבית (בתור צמח בית):
לא

אפשר לגדל בעציץ?
כן

אם כן גודל עציץ:
25 ליטר לפחות אך יש לקחת בחשבון שזה עציץ קטן מידי, , מומלץ 50 ליטר לפחות, ככל העציץ יהיה יותר גדול כך יהיה יותר עלים, חשוב להקפיד על דשן מותאם לעציץ וגידול עלווה בעיקרו עדיף דשן שמכיל חנקן בכמויות גדולות (בשביל העלים

מידע נוסף על קפיר ליים

גודל הצמח וקצב גדילה

גודל הצמח:
1.5-3 מטר ואף יותר גדול מומלץ לשמור קטן

קצב גדילת הצמח:
גדילה מהירה, גדילה בינונית

דישון הקפיר ליים

איזה דשן מומלץ לצמח:
מומלץ דשן שיתמקד בגידול השורשים וגידול נוף הצמח בעיקר חנקן וזרחן ומיקרואלמטים

מזיקים לצמח – טיפול והדברה

חסרונות או בעיות בגידול:
מגוון רחב של מזיקים

מזיקים לצמח:
כנימת עש, כנימת עלה, כנימת מגן, כנימה קמחית, עש המנהרות מנהדר, חדקונית, חילדון, אקרית החלודה, אקרית הקורים, אקריות, תריפס קליפורני, תריפס הקיקיון, אקרית העיוותים, אקרית אדומה, חיפושית האמברוזיה

טיפול במזיקים:

  • מושית קריפטלמוס עבור כנימה קמחית, כנימת עלה
  • אקרית סבירסקי עבור תריפס קליפורני, כנימת עש הטבק, אקרית הקורים, אקרית עיוותים
  • פשפש אוריוס עבור תריפס קליפורני
  • טרייסר אולטרה – תריפסים
  • נים בי – כנימת עש הטבק, אקרית אדומה

פריחת קפיר ליים – עונת פריחה ומידע על הפרחים

עונת הפריחה:
חורף, אביב

מידע כללי על פרח הקפיר ליים:
פרחים לבנים – בעל עלי כותרת לבנים וחלק הפנימי צהוב

האבקה מתבצעת ע”י:
דבורים, האבקה עצמית

דילול פריחה:
מתרחש לרוב בגלל עקה, לדוגמא אין מספיק מים לצמח בזמן הפריחה, מומלץ לדלל בשנים הראשונות לאחר השתילה את הפריחה על מנת לתת לעץ להתחזק

חלקי הצמח האכילים

פירות קפיר ליים – משך הזמן עד ההנבה ועונת הפרי

עונת תנובת הפרי:
סתיו, חורף

מזיקים בגידול פרי:
אקרית החלודה, זבוב פירות ים תיכוני, זבוב פירות האפרסק

מה ניתן לעשות עם פירות הקפיר ליים?
משקה אלכוהולי, מבושל, לדר, פירות יבשים (קליפה מסוכרת), עשבי תיבול, ארטיקים וגלידות, ריבות, מיץ, חמוצים, סלט, תבלינים, ממרחים ורטבים

דרישות עבודה על הפרי:
במידה והעץ נתקף בזבוב הפירות יש לעטוף את הפרי או לשים מלכודות לתפיסתם,

כמה זמן לוקח עד שהצמח מניב פירות?
2-4 שנים בהתאם לגודל העץ

צורך בהבחלה:
אין צורך אך ניתן לקטוף לפני הזמן ולתת לו להבשיל בבית

עלים למאכל – עונת הקטיף ואיך לקטוף

עונת קטיפת העלים:
כל השנה

קטיפת עלים:
לאחר קליטת העץ כדאי לקטוף עלים צעירים בגדילה מלאה

מידע על עלי הצמח:
עלים בשרניים עם ריח חזק, מיוחדים עם מבנה של שני עלים מחוברים יחד בצורת אליפסה,  צבע: ירוק כהה מבריק על המשטח העליון, ירוק בהיר יותר בצד התחתון.

שימוש בעלים של צמח המורן:
מבושל, עשבי תיבול, תבלין, ממרחים ורטבים

איך להתחיל לגדל

מידע על הרכבת קפיר ליים

עונת הרכבה:
אביב, סתיו, חורף, ניתן כל השנה אך לא מומלץ בחודשים הקרים ביותר ולא בחודשי הקיץ החמים

סוג ההרכבה:
הרכבה עין, כתר, הרכבת V

שמות נוספים

שם מדעי:
Citrus hystrix

שם באנגלית:
Kaffir lime

שמות נוספים:
כפיר ליים

האם כדאי לגדל:

קפיר ליים צמח ייחודי בזכות השילוב בין ערכו הקולינרי, הניחוח העשיר והמראה האסתטי שלו. העלים הירוקים והמבריקים, בעלי הצורה הכפולה, משמשים כתבלין עיקרי במטבח האסייתי, ומעניקים טעם וניחוח ייחודיים למנות כמו מרקים, קארי ומשקאות. הפירות הקטנים והמחוספסים מספקים מיץ וקליפה ארומטיים לתיבול ומאכלים, עץ קטן וניתן לגדל אותו בעציצים ואף במרפסת

[sp_easyaccordion id="34398"]

רשימת קטגוריות

עונת הפריחה
  • פריחת אביב
  • פריחת חורף
  • פריחת סתיו
  • פריחת קיץ
חלק האכיל בצמח
  • פירות אכילים
שימושים קולינרים לצמח
  • ארטיקים וגלידות
  • מיץ
  • ממרחים ורטבים
  • משקאות
  • משקאות אלכוהוליים
  • נאכלים טריים
  • סלט
  • עשבי תיבול
  • פירות
  • פירות יבשים
  • תבלינים
צבע הפרחים
  • פרחים לבנים
תנאי אקלים
  • אקלים טרופי
  • אקלים ים תיכוני
  • אקלים סאבטרופי
עונת הייבולים והקטיף
  • יבול אביב
  • יבול חורף
  • יבול סתיו
  • יבול קיץ
חלקי הנוי בצמח
  • עלי נוי
  • פירות לנוי
  • צמחי נוי
מהירות גדילת הצמח
  • צמיחה סבירה
צורת חיי הצמח
  • עצים
  • צמח ירוק עד
  • צמחים רב שנתי
שימושי הצמח
  • צמחי מאכל
  • צמחי נוי
עונת השתילה
  • שתילה באביב
  • שתילה בסתיו
  • שתילה בקיץ
תנאי אור לצמח
  • צמחי שמש מלאה
תנאי השקיה – כמות מים
  • השקיה מועטה
  • השקיה סבירה
אזור עמידות לקור
  • אזור עמידות 10
  • אזור עמידות 11
  • אזור עמידות 12
  • אזור עמידות 13
  • אזור עמידות 8
  • אזור עמידות 9